התחדשות ממצבי משבר וטראומות
דף הבית / תחומי טיפול / התחדשות ממצבי משבר וטראומות
"העולם שובר את כולם ולאחר מכן,
רבים מתחזקים במקומות שנשברו"(א. המינגווי).
"מה שלא הורג – מחשל", אמר ניטשה ואנחנו מאמצים את המשפט הזה באופן מאוד תדיר בחיינו. אך האמנם זה כך? ואיך מתחשלים אחרי אירוע טראומטי? מי שחווה בעבר או חווה כעת אירוע טראומטי, חש פעמים רבות שהחרדה מציפה, מרגיש חסימה ותקיעות. איך יוצאים מזה?
מתוך ניסיוני ארוך השנים כמטפלת למדתי, שעם תמיכה וליווי טיפולי נכון, ניתן להתחזק ואף לצמוח ממצבים טראומטיים קשים.
מהו משבר טראומטי? מה ההבדל בינו ובין כל קושי אחר?
על פי מחקרים, מאורעות חיים קשים במיוחד או מצבי פגיעה קשים, עלולים לייצר אצלנו רמות גבוהות מאד של סטרס וחרדה שמהוות טריגר לדיכאון ולתגובות פוסט טראומטיות בהמשך. העוררות הפיזית האוטומטית של הגוף בתגובה לאירועי סטרס היא תגובת fight, flight, freeze תגובה שעלולה להמשך גם אחרי שהאירוע הסתיים ולהתבטא בעייפות, הפרעות בעיכול, תגובות של קוצר רוח, בעיות בנשימה, מתח שרירי, קשיי הרדמות, הפרעות בשינה וכד'. מצבים אלו עלולים להימשך חודשים ארוכים ולגרום לתחושות קשות של שבר, התרסקות ולתחושה שהחיים השתנו באופן כה קיצוני, שספק אם ניתן לאחות את הקרעים.
נפגעי טראומה מרגישים לעיתים קרובות שאיש לא יכול להבין את החוויה שלהם, ולכן הם נרתעים מלבקש עזרה.
איך ניתן להתמודד עם משבר טראומטי?
יותר ויותר מחקרים, ועמם תוצאות הקליניקה בשטח, מעידים כי רוב האנשים למעשה חסינים בפני מצבי טראומה. עם תמיכה וליווי מתאים, הם מצליחים להתחזק מתוך המשבר הטראומטי שבו הם נמצאים ולהמשיך אל עבר מקומות טובים יותר בחייהם, כשבארגז כליהם עוצמות חדשות ותובנות חדשות על חייהם, אותם צברו מתוך ניהול המשבר הטראומטי וההתמודדות אתו.
מה מייחד את אלו שאכן צמחו ממצבי טראומה? אנשים שצמחו ממצבי טראומה מעידים על עצמם כי החלו להתבונן עמוק פנימה אל תוך עצמם, ולבחון מחדש מה באמת חשוב להם בחייהם. מתוך התהליך הזה, כשלאור הדברים החשובים להם באמת הם החלו לפעול, הם מדווחים כי חייהם הפכו משמעותיים יותר.
ההכרה באפשרות לצמיחה פוסט טראומטית בעקבות אירוע טראומטי, הנה חדשה יחסית.
דיאנה פושה בנתה מודל טיפולי Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy) AEDP (2001, 2005, 2006, 2013 המתמקד בחוייה המרפאת של הטרנספורמציה המתרחשת בקשר רגשי של מטפל ומטופל. מדובר במושג חדשני ורב עוצמה הנשען על מחקרי מוח בתחום ה neuroscience ו neuroplasticity.
טרנספורמציה מתמקדת במוטיבציה הפנימית כלפי רפוי ותיקון עצמי ונשענת על יכולות הרפוי המולדות, כולל היכולת המולדת לקשר עמוק והנה בלב ה AEDP. גישה זו מדגישה את חשיבות יצירה משותפת של תחושת בטחון, בה המטופל מרגיש הכרה, אכפתיות והבנה. רפוי וגמישות נוירונית נכנסים לפעולה באמצעות העלאת החוויה הטראומטית בקונטקסט של קשר בטוח ובאמצעות הפנית תשומת לב עדינה את ממוקדת וישירה לחוויית הרפוי בקשר הטיפולי. הסבל מתחלף בחוויות רגשיות עמוקות של נראות, הבנה ואהבה ואלו מפעילות את כוחות הרפוי המתבטאים בביטויים של רווחה נפשית, אהבה, חוסן, יצירתיות וחמלה .
מה אני עושה עם מטופליי על מנת ליצור התחדשות וצמיחה ממצבי מצוקה טראומטיים?
מטרת הטיפול היא לרתום את פוטנציאל השינוי רב העוצמה הגלום בטראומה ולתעל את האנרגיה שלה לבניה מחדש של סיפור החיים ולהתחדשות. את הטיפול אני פותחת בהסבר על התופעות הקליניות והפיזיולוגיות המלוות מצב טראומטי ופוסט טראומטי. כאשר אתה מבין טוב יותר מה מתרחש אצלך ומדוע, אתה הופך להיות שותף פעיל להתמודדות עם הבעיה.
החוויות שלי כמטפלת וכאדם, לימדו אותי כי טראומה משלבת בתוכה מצוקה ופוטנציאל צמיחה גם יחד. רגשות קשים ורגשות חיוביים מתרחשים לא פעם בעת ובעונה אחת וקשורים ביניהם. לרגשות חיוביים יש תפקיד מרפא, במיוחד בעבודה טיפולית עם חוויות של מצוקה.
מטרתנו המשותפת בטיפול, היא לרתום את האנרגיות החזקות המתקיימות סביב הטראומה, לטובת יצירת שינוי חיובי. ניתן לדמות את זה לסערה שעוצמתה יכולה להרוס ולהשמיד, אך יכולה גם ליצור משהו חדש. בטיפול, נשתמש בעוצמת האנרגיה הזו, כדי ליצור מרחבים חדשים בחייך. אפנה את תשומת לבך למשאבים שיש בך, לגילויים של חוסן, נגייס חמלה עצמית וכוחות רפוי הקיימים בך.
במפגשים הטיפוליים אהיה לצדך, נלמד בשלב הראשון אמצעים לויסות רגשי, שיביאו להקלה של הקושי. בתוך כך, אסייע לך לחבור מחדש לכוחות הריפוי הטבעיים שבך ולחזק בך את תחושת הביטחון בהם. נעבד את האירוע הטראומטי, נחווה את חווית הטרנספורמציה, נמצא משמעויות חדשות לאירוע ובהדרגה תייצר לעצמך 'סיפור חדש' שייתן משמעות חדשה למה שקרה. לצד התחושות הקשות של הטראומה, יצופו ויעלו בהדרגה רגשות חדשים של חיות, תקווה, צלילות, חמלה, שמחה והכוונה עצמית שילכו ויתחזקו ויקבלו מקום של כבוד בחייך.
.Fosha, D., & Yeung, D. (2006). Accelerated Experiential-Dynamic Psychotherapy: The Seamless Integration of Emotional Transformation and Dyadic Relatedness at Work
.Calhoun, L. G., & Tedeschi, R. G. (2012). Posttraumatic growth in clinical practice. Routledge
למאמרים בנושא התחדשות ממשבר וטראומה